Wat is een moederbord?

Een moederbord is een van de belangrijkste onderdelen van je pc. Op het moederbord sluit je alle componenten aan waardoor je het zou kunnen zien als het brein van je computer. Je sluit de videokaart, de processor, het RAM-geheugen, harde schijven, ssd's en randapparatuur aan op het moederbord. Als jij geïnteresseerd bent in het bouwen van je eigen (gaming) pc is het belangrijk om te begrijpen waar je op moet letten.

Het moederbord heeft invloed op de prestaties van je computer, maar ook op de mogelijkheid tot uitbreiding. Verder heeft het moederbord een BIOS (Basic Input/ Output System) of UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) wat ervoor zorgt dat de computer kan opstarten. De BIOS en UEFI zijn als het ware een brug tussen de hardware en software.


Wat is de socket van het moederbord?​

Dit onderdeel is de plek waar je processor geplaatst moet worden. Elk moederbord is speciaal ontworpen met een socket en afhankelijk van de socket kun jij uit bepaalde processors kiezen. De socket is afgestemd op een type processor en dat je hierbij de juiste keuze maakt is cruciaal voor de werking van je computer. Het onderdeel communiceert met de processor waardoor de taken en gegevensoverdrachten mogelijk worden.

Er zijn verschillende processors waar je uit kan kiezen, in deze blog kun je hier alles over lezen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een moederbord?​

Je kan elk moederbord kopen wat je wilt, maar als je een specifiek doel voor ogen hebt is het belangrijk om te controleren of alles compatibel met elkaar is. Niet elk moederbord past in elke behuizing, niet elk moederbord kan met elke processor samenwerken en zo zijn er nog meerdere factoren waar op gelet kan worden met de samenstelling van jouw game-pc.

Wat zijn geheugenslots?​

Het RAM-geheugen is een brug tussen de software en je processor. Afhankelijk van het moederbord heb je verschillende variaties in snelheden, timings, groottes van het geheugen en wel of geen RGB-functies. Per moederbord is het verschillend wat de maximale snelheid van het RAM-geheugen kan zijn, maar ook wat de maximale hoeveelheid RAM-geheugen zou kunnen zijn. Het is daarom goed om vooraf te bepalen welke snelheden je wilt halen en wat je doel gaat zijn. Dit kan de keuze van je moederbord beïnvloeden. Dit kan je controleren door te filteren op de website of door de handleiding van je moederbord te bekijken.

geheugenslots.png

Wat zijn uitbreidingssleuven?​

Andere componenten zoals een videokaart, geluidskaart, interne capture card of netwerkkaarten moeten ook worden aangesloten op het moederbord. Het meest voorkomende onderdeel wat op een moederbord wordt aangesloten is een videokaart. Deze moet in de PCIe slot van het moederbord. In deze blog kan je alles lezen over de verschillende videokaarten die er zijn. Als je andere componenten wilt aansluiten op je moederbord, zoals een geluidskaart, capture card of netwerkkaart is het belangrijk om te controleren of het moederbord deze aansluitingen heeft.

uitbreidingssleuven.png

Wat is de compatibilteit van het moederbord?​

De compatibiliteit van het moederbord is belangrijk. Zoals eerder benoemd past niet elke processor in elk moederbord en soms heb je een bepaalde hoeveelheid aansluitingen nodig. Dat zijn allemaal dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuw moederbord. Het is handig om rekening te houden met het aantal USB-poorten, de andere aansluitingen en of er genoeg mogelijkheden zijn om uit te breiden op het moederbord. Denk dus alvast vooruit met wat je allemaal van plan bent. Als je bijvoorbeeld van plan bent om veel RGB-functies toe te voegen in je gaming pc, is het verstandig om een moederbord met veel ARGB aansluitingen te kopen.

comp.png


Wat is de vormfactor?​

Om ervoor te zorgen dat je moederbord in je behuizing past moet je kijken naar de vormfactor. De vormfactor van een computer komt in verschillende maten. We nemen de drie populairste maten onder de loep.

ATX

Dit is een vormfactor desktop die het meeste voorkomt. Hierbij hebben de moederborden een afmeting van 305 x 244 mm. Deze vormfactor is erg populair vanwege de uitbreidmogelijkheden. Dit is de grootte van een desktop zoals je gewend zult zijn.

MICRO-ATX

Dit is een kleinere vorm van de traditionele vorm, ATX. Wanneer je een computer bouwt met micro-atx bespaar je ongeveer 25% aan ruimte, maar lever je in op prestaties. Deze vormfactor heeft bijvoorbeeld kleinere moederborden van 244 x 244 mm waardoor er ook alleen ruimte is voor kleinere voedingen.

MINI-ATX

Dit is de kleinste vormfactor voor computers. Deze vormfactor zie je het vaakst terug in bijvoorbeeld voorgebouwde systemen, zoals laptops. De afmetingen van deze vormfactor zijn maar liefst 150 x 150 mm. Met deze kleine maat komt een nog beperkter stroomverbruik en minder mogelijkheid tot upgraden.

Conclusie​

Kortom, het is belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over je keuze. Het moederbord is het fundament van je computer waarop alle interne componenten worden aangesloten en samenkomen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe een moederbord werkt en waar je op moet letten voor jouw ultieme gaming setup. Als je bij de aankoop in je achterhoofd houdt wat je lange termijn doel is met je pc en denkt aan compatibiliteit, de socket, aansluitingen en de geheugenslots kun je een keuze maken. En op basis hiervan kan je de rest van je game pc gaan samenstellen.

Benieuwd naar alle Megekko Academy artikelen? Lees ze allemaal hier.

Megekko Academy.png
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan